Nereu şi Ahile | Sfinţi Catolici - Part 2
Pages Menu
Categories Menu

Nereu şi AhileSs. Nereu şi Ahile


Biografii: varianta 1 / varianta 2

„Toate drumurile duc la Roma”, spune un proverb; dar este adevărat că şi de la Roma pornesc câteva dintre cele mai însemnate drumuri ale lumii. Pe marginile a două dintre aceste căi, calea Ardeatină şi calea Aureliană, au fost înmormântaţi într-o parte martirii Nereu şi Ahile, şi în alta, Pancraţiu. Deşi toţi trei sunt amintiţi în ziua de 12 mai, cultul lor a fost întotdeauna separat, după cum precizează şi cei care au revizuit calendarul roman: „Amintirea sfinţilor Nereu şi Ahile şi amintirea Sfântului Pancraţiu urmează a fi sărbătorite prin slujbe proprii, după vechea tradiţie romană; în schimb, comemorarea Sfintei Domitila, introdusă în calendarul roman la 1595, este eliminată din calendarul universal, deoarece nu se găsesc documente care să susţină cultul său”. 
Prin această măsură, se răspunde şi la întrebarea: „Când au trăit martirii Nereu şi Ahile?”

Papa Damasus, care vorbea cu o siguranţă neobişnuit de mare despre cei doi martiri, ne informează că ei au trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi au murit în timpul persecuţiei militare cu care s-a deschis „era martirilor”, începută de împăratul Diocleţian. Ei erau călăi pe lângă tribunalul unui „tiran” şi aplicau ordinele acestuia de a-i tortura şi executa pe „rebelii” creştini; curajul şi statornicia în credinţă a martirilor creştini le-au mişcat inimile şi, în cele din urmă, s-au hotărât să devină şi ei creştini. Au fost scoşi din rândurile armatei, condamnaţi şi supuşi la chinuri îngrozitoare, pe care le-au suportat cu curaj şi seninătate.

Basorelieful ce îl reprezintă pe Sfântul Ahile pe când călăul îl torturează este considerat ca cea mai veche reprezentare ce ne-a rămas în legătură cu suferinţele martirilor. Tradiţia care lega martiriul Sfinţilor Nereu şi Ahile de acela al Sfintelor Petronela şi Domitila, respectiv fiica Sfântului Petru şi nepoata împăratului Diocleţian, este neîntemeiată sau se referă la alte persoane.

Sursa: "Vieţile sfinţilor", Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *