Hugo de Grenoble | Sfinţi Catolici
Pages Menu
Categories Menu

Hugo de GrenobleSf. Hugo de Grenoble

  • Episcop
  • 1053-1132
  • n.: în 1053, Châteauneuf, Franţa
  • d.: la 1 aprilie 1132, Grenoble, Franţa
  • 1 aprilie (latin)

Hugo s-a născut la Châteauneuf-sur-Isère, Franţa, arătând de tânăr pietate şi pricepere teologică. Aşa se face că, laic fiind, a fost numit canonic de Valence. La Conciliul de la Avignon, din 1080, Papa Grigore al VII-lea îl numeşte Episcop de Grenoble, la doar 27 de ani. Cu toate protestele sale şi repetatele încercări de a lăsa episcopatul, timp de 52 de ani a păstorit cu înţelepciune şi dragoste Dieceza ce i-a fost încredinţată.

În acel timp, Biserica Catolică trecea printr-o perioadă de mari frământări şi de scădere a nivelului de viaţă spirituală a credincioşilor şi a clerului; simonia – vânzarea şi cumpărarea funcţiilor bisericeşti -, nepotismul şi imoralitatea multor clerici făceau ravagii în via Domnului. Sfântul Papă Grigore al VII-lea (1073-1085) a început opera de refacere şi reorganizare a Bisericii, operă pe care succesorii săi au continuat-o. Hugo de Grenoble a răspuns chemării, angajându-se cu sinceritate în lucrarea de reînnoire şi deplină dăruire sufletească. Viaţa sa personală era o mărturie vie a acestei transformări.

În 1084 l-a primit pe Sf. Bruno (fondatorul Ordinului Cartuzian) împreună cu şase însoţitor, după ce i-a văzut într-un vis. I-a ajutat să deschidă o mănăstire, oferindu-le Valea Chartreuse, din munţii Alpi, unde a luat fiinţă „La Grande Chartreuse”, mănăstire care şi astăzi atrage multe suflete mari. Hugo venea des aici şi se spune că adoptase mult din stilul de viaţă al acestor călugări. A fondat o altă mănăstire în apropiere, „Monastère de Chalais”. A murit la 1 aprilie 1132, fiind canonizat la scurt timp.

Numele Hugo provine din cuvântul hug = inteligenţă, putere de cunoaştere, de a înţelege valoarea lucrurilor. Sfântul Hugo a înţeles deplin cuvântul psalmistului: „mai de preţ este o zi în lăcaşul tău, Doamne, decât mii de zile în palatele celor ce nu te au pe Tine în inimă”.

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *